Hallå, allå, allå...Jaha, är festen över nu?Maten är uppäten, julpengarna borta och alla släktingar har åkt hem.

Jag la mig för att andas i en kvart idag, sen fick jag tråkigt.

Så för att inte rasa ihop och drabbas av försoffad tristess som skulle få mig att sakna att ha hela huset fullt av sällskapliga människor så såg jag idag istället till att aktivera mig.

Då min dotter pinas av tillfällig med besvärligt feber kunde hon såklart inte delta i några större upptåg. Så istället tog hennes käre far chansen att arrangera ett ”sagan om ringen” - medley som startade halv ett och slutade vid tio på kvällen. Jag hängde dessvärre bara med den första filmen, sen började andra saker pocka på min uppmärksamhet. Så med familjen tryggt nedbäddad i soffan så började jag min lördag a´la distraktion.

Först skulle det dammsugas, ut med juledofter och knäckaromer och in med 2009 års ehh… dammsugardoft.  Men för att lyckas göra det så var jag först tvungen att skruva isär vår gamla maskin och ta reda på vad det egentligen var som låg och skrek som en plågad Chihuahua där inne. Jag sköljde, tömde och hittade flera små pärlor och plastgrejer jag ”råkat” dammsuga upp under ursäktande utrop. Efter en timmas polerande och gnuggande och bytande av filter jag inte ens visste fanns i dammsugaren så kunde jag sätta igång.

WWWWRRRRRRRRR… Fantastiskt. Jag har ju aldrig varit motorintresserad. Bilar är för mig enbart en metallkaross i olika färger och inget mera. När något brassar med motorn och skryter om kusar under huven så fnyser jag bara och klagar på att färgen i alla fall är ful. Men detta är något i stil med vad ni som gillar motorer känner antar jag.

WRRRRRRRR… Jag blev plötsligt sugen på att ta med mig henne ut och ställa mig mitt bland grannarna och njuta av deras avundsjuka blickar då jag motorcykelgasar henne och suger in både löv och damm och oönskade katter under varma applåder och bravorop. Det gjorde jag inte, utan jag lekte istället teveshop reklam med mig själv och låtsade att detta var en alldeles ny uppfinning denna maskin, men extra, supermega bra sugförmåga!

Maskinen sög sannerligen som aldrig förr och när jag vred upp dem på max så var det nära att den nyanlagda bilringen på magen sögs med av bara farten. Tyvärr så släppte den aldrig riktigt. Efter en halvtimma då allt hade blivit väl dammsuget och bara sovrummet återstår så råkade jag dessvärre ut för ett klassiskt dilemma. Strumpan i hörnet.

Tillfällen som detta är då man som vuxen återigen får ett välbekant pirr i magen av att tillåta sig själv att inte motstå frestelser, men utan droger, festivaler eller äldre pojkvänner inblandade. Min omdömesförmåga sjönk drastiskt och jag kände hur jag instinktivt ville utbrista - Jiiiiiippi kajejj mutterfuckkerr! Den ser så liten ut på avstånd den där lilla strumpan… Maskinen är ju nytrimmad… Det är ju dessutom väldigt jobbigt att böja sig framåt och plocka upp den så här efter jul… Det går säkert…

WWWWWRRRFLURPP
… Tvärstopp.

Följande timma fick jag ägna åt att försöka peta ut en strumpa ut ett alldeles för långt dammsugar rör. Efter att jag skrikit, svurit och forcerat strumpan med vatten i en stänkande liten sketch så tittade tillslut en liten, svart strump topp ut genom röret och låg där helt oskyldig dränkt och tittade anklagande på mig. Som om det var mitt fel att den kravlat sig in och satt sig på tvären på det allra dummaste och mest svåråtkomliga stället!! När jag kastat strumpan kändes det bättre, där kunde den ligga i soporna och skämmas medas jag fick skura väggar och golv i badrummet.

När jag var klar så var det dags för kaffepaus. Det betyder sådana här dagar tydligen bara att sätta på kaffebryggaren.
För under tiden det stog och puttrade inbjudande så hann jag minsann både tvätta, diska, skruva upp ett rasat databord, värma en vetenalle, göra kvällsfika, klämma två finnar, smörja ansiktet, titta beklagande på min spegelbild samt måla ett köksbord.

Nu har jag i alla fall äntligen hällt upp en stoooor modern glaskopp med kaffe som jag sitter och fuldricker ur.

Men det bästa med dagen är ju att jag faktiskt inte har hunnit ägna en endaste tanke åt hur det känns att alla släktingar har åkt hem och att jag inte alls kan ropa ”Maaaammmaaa” med gnällig tonårs röst längre. Eller vinprata på norrländska sent på natten med min konstnärsmoster. Eller lyssna på nyinövade syntläten och skönsång av min lillkusin. Eller sitta och leka sanning och konsekvens så sent så att man på ”motspelarens val” föreslår att motspelaren ska ställa sig med huvudet instoppad i taklampan och snurra runt samtidigt som han pratar som en komiker med en fantastisk svåger, som faktiskt gör det…

Det är ju en förbenad tur att jag har två i min familj här i alla fall, annars vet man ju inte alls hur världen hade sett ut. Jag hade kanske hängt pärlor på alla träden och målat övergångstället för hand, med eyeliner.

Kommentarer
Postat av: Kristin

Svar: Hihi, tittar du under kategorin "designauktion" kommer du säkert hitta någon design som passar dig! =)

2009-01-04 @ 12:53:24
URL: http://www.liddie.se
Postat av: mammakarin

Tack för en jätte-härlig nyårshelg! Nu sitter jag här i min stuga mitt i norrlandsskogen och gör ... ingenting ... jag ska nog dammsuga! Tack för tipset.

2009-01-04 @ 13:50:22
Postat av: Kristina Burén

Jenny!

Vilken tur att det finns släktingar! Synd baara att många är väääldigt långt borta. Vad tycker du luktar godare dammsugarluft eller hyacint? Jag tror att du kommer att svara "hyacint". Har du aldrig hört talas om fiffiga "doftkulor", som man kan lägga i dammsugaren? Det är säkert jättnyttigt. Finns i välsorterade järnaffärer.

Kramar till er alla!

Moster Kristina

2009-01-17 @ 17:28:45
URL: http://krislind49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0